Keurmeesters
Danielle Boshouwers
Theo Witteveen
René van der West
Tijs Klop
Peter Smit
Bart de Decker
Johan Taks
Ellen Overtoom
Wat doet een keurmeester?
De meeste mensen hebben wel eens een keurmeester zien staan in het parcours. Hij of zij houdt de deelnemende hond goed in de gaten om te kijken of de hond het goede parcours aflegt zonder fouten, maar wat doet een keurmeester nog meer?
Het begint al een hele poos voor de wedstrijd. De keurmeesters worden gevraagd om een wedstrijd te keuren. Deze moet natuurlijk op de agenda worden gezet.
In de regel zal de hoofdkeurmeester de parcoursen tekenen (12 in totaal) en de dagindeling maken. Hier zal de keurmeester ongeveer tussen de 4 en 6 uur mee bezig zijn. Er moet goed gekeken worden of de parcoursen logische lijnen hebben en natuurlijk veilig zijn voor de hond. Ook moeten de looplijnen van de deelnemers kloppen en de keurlijnen moeten ook goed zijn. De keurmeester moet natuurlijk niet in de looplijn van de deelnemer en de hond komen.
Ook het niveau van de parcoursen is belangrijk. Een debutanten parcours is makkelijker dan een parcours in de open klasse en daarnaast moeten er verschillende toestellen in verwerkt worden, denk bijvoorbeeld aan de raakvlaktoestellen bij een vast parcours.
Op de dag zelf moeten de keurmeesters natuurlijk al op tijd (voor 8:00 uur) aanwezig zijn. De wedstrijddag begint altijd om 9:00 uur dus dan moet ook alles helemaal staan. De parcoursen zijn dan door de keurmeester gecheckt en nagemeten om de standaard parcourstijd (SPT) en de maximum parcourstijd (MPT) te bepalen.
Iedere keurmeester keurt enkele klassen en heeft nauw contact met de schrijverstafel.
Door middel van hand gebaren laat de keurmeester aan de schrijvers weten hoe de deelnemer het doet. De schrijvers noteren dit en zo wordt uiteindelijk de winnaar of winnares bepaalt.
De handgebaren zijn als volgt:
Bij een fout gaat de arm in de lucht met een open handpalm.
Bij een weigering gaat de arm in de lucht met een vuist.
Bij een diskwalificatie gaan beide armen in een kruis voor de borst (eventueel met fluitsignaal)
Ook hebben de keurmeesters onderling op een wedstrijd veel contact met elkaar om dingen te overleggen of aan te passen.
Aan het einde van de dag tijdens de prijsuitreiking krijgen de keurmeesters altijd even een bedankje.